The University of Kentucky Center for Visualization & Virtual Environments

 

The Davis Marksbury Building opened in October 2011 and was the first building on UK’s campus to receive LEED Gold certification.  Located at the intersection of Maxwell and Rose, the Davis Marksbury Building is the second building in the UK Digital Village, after the James F. Hardymon Building.

The Davis Marksbury Building facilitates interaction among researchers with the Department of Computer Science, the Vis Center, and the Department of Electrical and Computer Engineering all sharing the space.  There are no traditional classrooms – only research areas, workspaces, and collaboration areas.  The work areas act as a free-flowing universal space ringed by a corridor on the outside.  The building has as few walls as possible and a large glass wall on the northwest side, with the goal of making research visible to outsiders.

In addition to laboratory space, the building includes the James F. Hardymon Theatre which houses a digital theater system and seats 95 as well as several collaboration areas including the James F. McDonald conference room on the first floor.

The architecture also works to increase sustainability.  The large windows let in natural light, and the lights adjust according to how much light streams through the windows.  There are photovoltaic solar panels on the roof, which is white to reflect heat from the sun.  All these adaptations reduce energy consumption.  A rain garden borders the parking lot to mediate runoff problems.  The Davis Marksbury Building represents the University of Kentucky’s commitment to sustainability and innovation.

NOTICE: Some websites to which these materials provide links for the convenience of users are not managed by the University of Kentucky. The University does not review, control, or take responsibility for the contents of those sites. Equal Opportunity/Affirmative Action Employer.